Menu weselne w przeszłości kojarzyło się głównie z makaronem i schabowym, obecnie bardziej świadomie podchodzi się do rodzaju serwowanych dań, zwracając dużą uwagę na jakość przygotowanych potraw oraz indywidualne upodobania gości. Menu powinno być odpowiednio zharmonizowane, nie może składać się tylko z dań ciężkich albo tylko z lekkich.
Menu weselne – główne posiłki
Ustalenie kolejności i rodzaju serwowanych dań należy rozpocząć od dania głównego. Jeżeli jest ono bardzo pożywne i ciężkie, należy wtedy zrezygnować z przystawki i dobrać jedynie odpowiedni deser. Trzeba również zwrócić uwagę na rodzaj podawanych produktów, nie powinny to być pokarmy wzdymające, które zmniejszą ochotę na zabawę. Jeżeli w daniu głównym jest zupa grzybowa, wówczas pieczarki nie powinny być składnikiem drugiego dania. Posiłki powinny być komponowane w taki sposób, aby po daniu ciężkim podawano coś lżejszego. Zasada ta powinna być stosowana także w odniesieniu do datków, jeśli do jednego dania podane są ziemniaki, następne powinno być skomponowane z ryżem, albo kaszą. W naszym kraju dostępne są sezonowe warzywa i owoce, które warto wykorzystać na menu weselne – zobacz: https://www.zankyou.pl/p/przykladowe-menu-weselne-z-godzinami-sprawdz-propozycje-dan.
Na co zwrócić uwagę podając dania?
Odpowiednio dobrane potrawy powinny oddziaływać nie tylko na zmysł smaku i węchu, ale także wzroku. Ważna jest odpowiednia kolorystyka dań. Przyjmując gości zagranicznych trzeba uwzględnić jakieś potrawy menu weselnego charakterystyczne dla kraju, z jakiego pochodzą. W gronie zaproszonych mogą się również znaleźć wegetarianie lub weganie, dla nich również należy przygotować specjalne dania. Warto także pozostawić gościom wybór, optymalnym rozwiązaniem mogą być półmiski z potrawami rozstawione na stole, spośród których goście wybiorą to, co będą chcieli i w jakiej kolejności będą mieli ochotę. W zależności od pory dnia rozpoczęcia wesela, oprócz dania obiadowego powinny pojawić się jeszcze dwa ciepłe posiłki, np. krokiety ze szpinakiem lub ryba z ryżem, taki rozkład dań pomoże organizmowi w poradzeniu sobie ze skutkami wypicia większych ilości alkoholu.